Holding space

“Het concept ‘holding space’ houdt in dat je liefdevol ruimte creëert, zodat iemand anders de ruimte heeft om te groeien of een probleem op te lossen. Het betekent dat je empathisch en zonder oordeel aanwezig bent om iemand te ondersteunen in hun proces. Hier zijn zeven wetten die je kunnen helpen begrijpen hoe je ‘holding space’ kunt toepassen:

  1. Vertrouw op Wijsheid en Intuïtie: Laat anderen vertrouwen op hun eigen wijsheid en intuïtie. Dit vereist dat je zelf voldoende innerlijk werk hebt verricht om je eigen intuïtie te vertrouwen.
  2. Laat je Ego Buiten Beschouwing: Het is belangrijk om je ego buiten de ruimte te houden. Dit betekent dat je niet moet geloven dat iemand jouw hulp nodig heeft, niet geïrriteerd moet raken als iets niet meteen lukt, en niet persoonlijk gekwetst moet raken door de emoties van de ander.
  3. Creëer Veiligheid, Zelfs voor Fouten: Mensen maken fouten tijdens hun groeiproces. Houd ruimte open zonder oordeel, zodat mensen zich veilig voelen om te falen en te leren.
  4. Bied Niet Meer Advies dan Nodig: Wees terughoudend in het geven van advies en informatie. Geef alleen wat iemand aankan en in een bescheiden en attente manier.
  5. Respecteer Autonomie: Sta anderen toe hun eigen beslissingen te nemen en neem niet het heft in eigen handen. Respecteer hun autonomie en vertrouw op hun wijsheid.
  6. Accepteer Complexe Emoties: Laat ruimte toe voor negatieve emoties en complexiteit. Dit vereist dat je je eigen schaduwkanten hebt onderzocht en niet bang bent voor emotionele diepte.
  7. Respecteer Andere Beslissingen: Respecteer het als iemand een andere beslissing neemt dan jij zou doen, en laat hen hun eigen pad volgen.

Deze wetten van ‘holding space’ bieden een richtlijn voor hoe je een ondersteunende en veilige ruimte kunt creëren voor anderen om te groeien en te evolueren, zonder oordeel en met respect voor hun eigen proces.”

Hypnotherapie

Workshops & Tips

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.