Als je wel eens van hypnotherapie gehoord hebt, weet je misschien ook wel dat regressie hier een onderdeel van kan zijn.
Regressie houdt in dat je in trance terug in de tijd gaat. Terug naar een moment waarin je voor het eerst kennismaakte met een emotie, een lichaamsgevoel of een gedachte.
Vaak voert dit gevoel je terug naar een moment in je jeugd, want als kind komen we in de eerste jaren van ons leven voor het eerst in aanraking met bepaalde emoties. We ervaren voor het eerst hoe het is om ons verlaten, verloren, verdrietig, boos, eenzaam of gefrustreerd te voelen. Wanneer we in de jaren daarna die emotie weer voelen, wordt die onbewust gelinkt aan dit moment.
WAAROM REGRESSIE?
Stel dat je nu, in je volwassen leven, vaak gevoelens hebt van buitengesloten zijn. Elke keer als je nieuwe mensen ontmoet, merk je dat je je wat ongemakkelijk voelt en dat je moeite hebt met contact maken. Je hebt het gevoel dat ze jou minder leuk vinden dan anderen. Dat zorgt er voor dat je jezelf terugtrekt en hoopt dat ze jou er wel bij betrekken. Uiteindelijk voel je je elke keer weer alleen en niet goed genoeg om er bij te horen.
Je hebt, realistisch gezien, geen reden om aan te nemen dat je niet leuk of aardig bent, dus waarom voel je dat dan toch steeds?
HOE GAAT REGRESSIE?
In trance maak je contact met jezelf en je onbewuste. Het relativerende brein wordt minder actief zodat er meer ruimte komt voor intuïtie en gevoel. Herinneringen van vroeger zijn in trance veel meer toegankelijk. Met het gevoel van buitengesloten zijn, het alleen en niet goed genoeg voelen, wordt je teruggebracht naar een belangrijk, eerder moment in dit leven, waarin je dit zelfde gevoel had.
Beelden en gevoelens van vroeger komen omhoog. Er komt een sterk beeld naar voren van jou, op het schoolplein, terwijl dat ene meisje tegen je zegt dat je niet mee mag spelen omdat je lelijk en stom bent. Op dat moment ben je (onbewust) gaan geloven dat je niet goed genoeg bent en dat anderen jou er niet bij willen hebben.
Het waardevolle aan dit inzicht is dat je nu weet dat het een momentopname was en dat deze gebeurtenis niets zegt over wie jij echt bent. De therapie kan nog wel meer inhouden, zoals onderzoeken wat de motivatie van het meisje was en het helen van jouw innerlijke kind, daar op dat schoolplein.
COMPASSIE IS HET SLEUTELWOORD
Als we vanaf een afstandje naar ons innerlijke kind kijken, doen we dat met veel meer compassie dan hoe we onszelf nu als volwassene beoordelen. We zijn zo hard voor onszelf. Maar als we ons kunnen realiseren dat er achter onze tekortkomingen, onzekerheden, bravoure, compensatiegedrag en harde overtuigingen een klein kind zit dat oprechte aandacht nodig heeft, kunnen we onszelf vrij van oordelen maken.
Zou jij willen weten waar terugkerende gevoelens van onzekerheid, angst, boosheid, etc. vandaan komen zodat je dit kunt helen?
Neem contact op om een afspraak te maken.