Categorieën
psychotherapie

Wat is trauma?

Bij trauma denken we vaak aan mishandeling, misbruik, de oorlog of verkrachting. Dat kan inderdaad heel traumatisch zijn. Het is afhankelijk van de persoon of er een trauma uit voortkomt. Niet iedereen ervaart dat. Sommige mensen maken iets heftigs mee, verwerken het en gaan weer door met hun leven. Anderen maken iets soortgelijks mee en blijven daar hun hele leven door achtervolgd worden.

Wie heb je het verteld?

Ten eerste is het voor mensen heel belangrijk dat ze iemand in hun buurt hebben die hun kan helpen. Iemand die ze opvangt, naar ze luistert, ze vasthoudt en begrip toont. Een kenmerk van trauma is dat de getraumatiseerde alleen was met zijn/haar emoties, bijvoorbeeld doordat het niet mogelijk was om het aan iemand te vertellen.

Ten tweede kun je niet zeggen of een gebeurtenis traumatisch is. Alles wat emotioneel impact maakt, kan potentieel een trauma worden. Als je bijvoorbeeld continue een onveilig gevoel had als kind en je altijd op je hoede was, kan die alertheid altijd bij je blijven. Dat is ook een trauma, want bij het minste of geringste gevoel van onveiligheid, wordt je (ook onbewust) herinnerd aan toen en merk je daar de emotionele gevolgen van. Je hele lichaam staat al jaren in de alarmstand, waardoor stresshormonen door je lichaam circuleren. Dat is niet gezond, dat kun je je vast voorstellen.

Trauma’s zijn behandelbaar

Ik ben gespecialiseerd in traumabehandeling. Ik help jou graag je lichaam tot rust te brengen door je trauma’s op een verantwoorde manier te verwerken.

Maak een afspraak om kennis te maken en jouw hulpvraag door te nemen.